Artikel Panas Dan Sensasi

News Update :

Artikel Berkaitan

Home » » Hanya Jeffery Sedikit Mencabar...Selebihnya Peluang Parti STAR Hancur

Hanya Jeffery Sedikit Mencabar...Selebihnya Peluang Parti STAR Hancur

Penulis : Tukang Carut on Wednesday, 1 May 2013 | 11:02

MENJELANG Hari Mengundi pada 5 Mei 2013 ini, nampaknya peluang parti STAR Sabah bagi merebut sebarang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) adalah sangat tipis sekali. Berdasarkan analisis, hanya kerusi N. 33 - BINGKOR yang diwakili oleh GAPARI BIN KATINGAN @ GEOFFREY KITINGAN sahaja yang nampak sedikit memberikan cabaran kepada parti lawan.

Analisis berkaitan dengan senario tersebut adalah berdasarkan perkara-perkara berikut :

1. Kekuatan parti BN dan calon di DUN berkenaan adalah lebih kuat.
2. Parti STAR dibayangi oleh parti pembangkang lain terutamanya PKR.
3. Sokongan terhadap parti STAR hanya bertumpu kepada kawasan tertentu sahaja dalam Daerah Mengundi berkenaan iaitu tidak semua lokaliti/kampung.
4. Sumber kewangan bagi membiayai aktiviti parti STAR terhad.
5. Markas parti STAR adalah sangat sedikit dan hanya terdapat di kawasan terpilih sahaja.
6. Bilangan aktiviti dan ceramah parti STAR bagi merayu undi adalah sangat sedikit.
7. Bilangan yang hadir dalam sesuatu aktiviti/ceramah adalah tidak ramai dan hanya dikalangan penganjur sahaja.
8. Calon-calon parti STAR tidak popular dan keupayaan mereka masih diragui.
9. Bilangan penyokong yang hadir semasa hari penamaan calon sangat sedikit dan ia memberikan kesimpulan bahawa penyokong parti STAR tidak ramai.
10. Agenda dan Manifesto parti STAR tidak diterima oleh pengundi dan dibayangi oleh Manifesto BN dan PKR.


Secara kesimpulannya, perkara utama yang menunjukkan bahawa parti STAR tidak mempunyai kekuatan ialah :
(i) BILANGAN PENYOKONG
(iii) KEDUDUKAN KEWANGAN

Apapun parti STAR.....selamat mencuba nasib. Kalah sudah TATAP dalam tangan. Hihihi...

Berikut adalah senarai calon parti STAR yang bertanding dalam kerusi DUN PRU-13 ini :


P. 167 - KUDAT

N. 01 - BANGGI DATU MOHD ARIFIN BIN DATU ABDUL SALAM STAR

N. 02 - TANJONG KAPOR HENDIRI @ HENDRY BIN MINAR STAR

N. 03 - PITAS MAKLIN BIN MASIAU STAR
P. 168 - KOTA MARUDU

N. 04 - MATUNGGONG MARUNSAI BIN DAWAI STAR

N. 05 - TANDEK JEBON JANAUN STAR
P. 169 - KOTA BELUD

N. 06 - TEMPASUK SUWAH BIN BULEH @ BULLEH STAR

N. 07 - KADAMAIAN RUBBIN BIN GURIBAH STAR

N. 08 - USUKAN BAKHRUDDIN BIN ISMAIL STAR
P. 170 - TUARAN

N. 09 - TAMPARULI LINGGU @ EDWARD BIN BUKUT STAR

N. 10 - SULAMAN DAVID BIN OROK STAR

N. 11 - KIULU TERENCE SINTI STAR
P. 171 - SEPANGGAR

N. 12 - KARAMBUNAI


N. 13 - INANAM

P. 172 - KOTA KINABALU

N. 14 - LIKAS HO CHEONG TSHUN STAR

N. 15 - API-API FELIX CHONG KAT FAH STAR

N. 16 - LUYANG JAFERY BIN JOMION STAR
P. 173 - PUTATAN

N. 17 - TANJONG ARU SALLEH BIN TIASI @ TIASEH STAR

N. 18 - PETAGAS AWANG AHMAD SAH STAR
P. 174 - PENAMPANG

N. 19 - KAPAYAN


N. 20 - MOYOG BERNARD LAWRENCE SOLIBUN STAR
P. 175 - PAPAR

N. 21 - KAWANG AKOP BIN DAMSAH @ YAKUP BIN DAMSAH STAR

N. 22 - PANTAI MANIS BAHARUDIN @ BAHARUDDIN BIN NAYAN STAR
P. 176 - KIMANIS

N. 23 - BONGAWAN ASSIM @ HASSIM BIN MATALI STAR

N. 24 - MEMBAKUT JAAPAR BIN AG GADOR STAR
P. 177 - BEAUFORT

N. 25 - KLIAS ALIAPA BIN OSMAN STAR

N. 26 - KUALA PENYU INING BIN SINTEN @ ALEXANDER SINTIN STAR
P. 178 - SIPITANG

N. 27 - LUMADAN MOHD JAAFAR BIN IBRAHIM STAR

N. 28 - SINDUMIN SEMION @ FRED SEMION BIN SAKAI STAR
P. 179 - RANAU

N. 29 - KUNDASANG JAIN SAUTING STAR

N. 30 - KARANAAN JALIBIN BIN PAIDI STAR

N. 31 - PAGINATAN PEDDERIN @ FEDDRIN BIN TULIANG @TULING STAR
P. 180 - KENINGAU

N. 32 - TAMBUNAN NESTOR BIN JOANNES STAR

N. 33 - BINGKOR GAPARI BIN KATINGAN @ GEOFFREY KITINGAN STAR

N. 34 - LIAWAN NICHOLAS JAMES GUNTOBON STAR
P. 181 - TENOM

N. 35 - MELALAP KONG FUI SENG STAR

N. 36 - KEMABONG TAY JIN KIONG @ ALFRED STAR
P. 182 - PENSIANGAN

N. 37 - SOOK KUSTIN BIN LADI STAR

N. 38 - NABAWAN GEORGE ERAM @ GEORGE IRAM STAR
P. 183 - BELURAN

N. 39 - SUGUT MASIAWAN KUNCHING STAR

N. 40 - LABUK PINUS BIN GONDILI STAR
P. 184 - LIBARAN

N. 41 - GUM-GUM HASSAN BIN HAMI @ HAMID STAR

N. 42 - SUNGAI SIBUGA MOHD ROSLAN BIN YUSSOF STAR
P. 185 - BATU SAPI

N. 43 - SEKONG AHMAD BIN IBRAHIM STAR

N. 44 - KARAMUNTING

P. 186 - SANDAKAN

N. 45 - ELOPURA


N. 46 - TANJONG PAPAT

P. 187 - KINABATANGAN

N. 47 - KUAMUT EDWARD PODOK STAR

N. 48 - SUKAU JUHORI BIN PARITAI STAR
P. 188 - SILAM

N. 49 - TUNGKU JOHAN BIN NUL STAR

N. 50 - LAHAD DATU ARIFFIN BIN HAMID @ ALFA HAMID STAR

N. 51 - KUNAK VALENTINE @ RENGERS SEBASTIAN STAR
P. 189 - SEMPORNA

N. 52 - SULABAYAN


N. 53 - SENALLANG


N. 54 - BUGAYA

P. 190 - TAWAU

N. 55 - BALUNG


N. 56 - APAS CHOK YIT MIN STAR

N. 57 - SRI TANJONG OLIVIA CHONG OI YUN STAR
P. 191 - KALABAKAN

N. 58 - MEROTAI


N. 59 - TANJONG BATU


N. 60 - SEBATIK MOHAMMAD JEFFRY BIN ROSMAN STAR
 
Share this article :

+ comments + 5 comments

1 May 2013 22:22

Pada pandangan saya STAR akan menang bebarapa kawasan DUN, dan PRU 13 beru permulaan perjuangan mereka... Keputusan PRU 13 akan menentukan arah dan strategi perjuangan STAR. Namun sabah sebetulnya sedang bermula reformasi dan reformasi sebenarnya dalam 2-5 tahun lagi

Anonymous
2 May 2013 01:31

Reformasi berantakan ada laa leobyden...manifesto yang sukar dijangkau menjadi pertaruhan..hanya 'angan-angan mat gapari'..semua calon2 STAR tidak ada kredibiliti sebagai pemimpin...sori to say!

Sabahan
4 May 2013 20:15

sory la yang bikin ni blog dan Anonymous...hanya kamu yang cakap angan2 sebab tak pandai guna otak....kenapa ko terlalu snis ni..jangan2 ko jealous ni..hehe

8 May 2013 10:23

Jadi??? Apa macam ging??? Artikel yang sia tulis ni tidak pakai otak ka??? Macam mana ramalan dan analisis yang dibuat oleh saya??? Semuanya banar kan???? Hahaha......

9 May 2013 10:45


Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...


Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini.Baca selanjutnya...


SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.
Baca selanjutnya...

Post a Comment

Pautan

Blog 24/7

 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger